Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού κατά της Παχυσαρκίας

Η 4η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού κατά της Παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων αυτής. Η ευαισθητοποίηση αποσκοπεί στο να γίνουν ευρέως γνωστές οι σοβαρές επιπτώσεις της παχυσαρκίας και να αναδειχθούν οι πολυάριθμες επιλογές αντιμετώπισης.

Σήμερα με τους μικρούς μας μαθητές αναδείξαμε το θέμα και συζητήσαμε για το φαινόμενο αυτό. Τα παιδιά έχτισαν σταδιακά την ορολογία και έπειτα από την ιδεοθύελλα, ακολούθησε παρουσίαση σε PowerPoint με πληροφορίες σχετικές με τη νόσο. Στη συνέχεια, διαβάστηκαν δύο παραμύθια σχετικά με τη θεματολογία και τέλος έπαιξαν σε ομάδες ένα επιτραπέζιο φιδάκι που φτιάξαμε με υγιεινές και ανθυγιεινές διατροφές.

Υλοποίηση προγράμματος στη Β δημοτικού για την επίλυση συγκρούσεων στο Δημοτικό Σχολείο.

Η σύγκρουση είναι μέρος της καθημερινής ζωής, αναπόφευκτο μέρος των ανθρώπινων σχέσεων και κατ’ επέκταση αποτελεί ένα φυσιολογικό κοµµάτι της ενδοσχολικής ζωής. Μέσα από το πρόγραμμα θα ακολουθηθούν δραστηριότητες που έχουν ως στόχο να: 

1. Καλλιεργήσουν στα παιδιά δεξιότητες επικοινωνίας, αναγνώρισης, κατανόησης και διαχείρισης δυσάρεστων συναισθημάτων καθώς και αποδοχής της διαφορετικότητας. 

2. Προετοιμάσουν το κάθε παιδί ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει πότε βιώνει σύγκρουση και κατά πόσο αυτή είναι εσωτερική ή εξωτερική. 

3. Υποστηρίξουν το παιδί να αναπτύξει στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων μέσα από τη συνεργασία με άλλα παιδιά και ενήλικες στο σχολείο. 

4. Δώσουν ευκαιρίες στο παιδί να αναπτύξει δεξιότητες αλλά και την αυτοπεποίθηση ώστε να επιμένει στην επίλυση της σύγκρουσης. 

5. Προετοιμάσουν το παιδί, δίνοντάς του τις δεξιότητες και την εμπιστοσύνη που χρειάζεται να ζητά βοήθεια όταν νιώσει ότι τη χρειάζεται. 

6. Καταστήσουν ικανή μια ομάδα παιδιών να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές στο Πρόγραμμα Διαμεσολάβησης του σχολείου.

Σαρακοστή

Μιλήσαμε για την περίοδο της Σαρακοστής και για το έθιμο της Κυράς – Σαρακοστής. Είπαμε πως η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς Σαρακοστή είναι οι 40 ημέρες πριν τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και το διάστημα αυτό οι χριστιανοί νηστεύουν. Κατά τη διάρκεια τής νηστείας δεν τρώνε, κυρίως, κρέας και τρώνε νηστίσιμα φαγητά τα οποία λέγονται σαρακοστιανά. Τα παλιά χρόνια, στην αρχή της Σαρακοστής, οι άνθρωποι είχαν ένα έθιμο, μια συνήθεια δηλαδή· αμέσως μετά τις Απόκριες έκαναν μια φιγούρα από ψημένο ζυμάρι, την Κυρά-Σαρακοστή. Ήταν μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, γιατί προσευχόταν, χωρίς στόμα, γιατί έκανε νηστεία και με εφτά πόδια, ένα πόδι για κάθε μία από τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Έτσι και εμείς κατασκευάσαμε μία Κυρά – Σαρακοστή για να την κρεμάσουμε στο χερούλι της πόρτας μας, στο δωμάτιό μας για να μετράμε τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα. Οι μαθητές, ακόμη, εργάστηκαν ατομικά σε ένα φύλλο εργασίας. Διάβασαν ένα κείμενο σχετικό και συμπλήρωσαν μόνοι σε άσκηση τα κενά αναφορικά με την κατανόηση του κειμένου. Αναφορά έγινε και στο παραδοσιακό έθιμο του χαρταετού και ακολούθησε μια μικρή κατασκευή.

Οι μαθητές-τριες της Δ τάξης κατασκεύασαν την κυρά Σαρακοστή σύμφωνα με το έθιμο των ημερών.

1η Φεβρουαρίου: Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου 

Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε από την ελληνική Βουλή, ως ημέρα μνήμης και ευαισθητοποίησης για την καλλιέργεια φίλαθλου πνεύματος. Στόχος των δράσεών μας ήταν η αφύπνιση για τη δημιουργία του φίλαθλου πνεύματος και την αλλαγή της οπαδικής κουλτούρας. Γιατί η βία στον αθλητισμό είναι μία παθολογική κατάσταση που απαιτεί τα κατάλληλα κοινωνικά αντισώματα που μπορούν να αποκτηθούν σταδιακά με τη συμβολή όλων μας. Μέσα στη σχολική ζωή συντρέχουμε όλοι μαζί στο να φτιάξουμε μια κοινωνία αγάπης, αλτρουισμού, συνεργασίας και φιλίας με κατάλληλα προγράμματα για την ευαισθητοποίηση και προώθηση ενός υγιούς και αθλητικού πνεύματος στην κοινωνία.