Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Τάξη Β΄

2 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Την Ημέρα καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Boarda on Books for Young Peple – IBBY) το 1966, με σκοπό τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία, να εμπνέονται από αυτά και να αναγνωριστεί η αξία του παιδικού βιβλίου. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί είναι η ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μας υπενθυμίζει τη δύναμη της λογοτεχνίας στη διαμόρφωση της παιδικής ψυχής. Το παιδικό βιβλίο είναι το πρώτο παράθυρο στον κόσμο της φαντασίας και της γνώσης, αναπτύσσοντας τη γλώσσα, τη σκέψη και τη συναισθηματική νοημοσύνη των μικρών αναγνωστών. Μέσω των ιστοριών, τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους, να αναγνωρίζουν τις αξίες της φιλίας, της συνεργασίας και του σεβασμού. Επιπλέον, ενισχύει τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, βοηθώντας τα να αναπτύξουν προσωπική ταυτότητα και αξίες. Η σχέση με το βιβλίο καθορίζει τον μελλοντικό αναγνώστη, ενισχύοντας την αγάπη για τη μάθηση και την κουλτούρα.

Σήμερα, λοιπόν, είδαμε ένα σύντομο βίντεο για τη ζωή του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και μετά μιλήσαμε και για τον δικό μας συγγραφέα παραμυθιών, τον Ευγένιο Τριβιζά. Διαβάσαμε ένα δικό του παραμύθι στην τάξη, αλλά τα παιδιά επέλεξαν και από ένα βιβλίο της βιβλιοθήκης της τάξης και διάβασαν σιωπηρά στα θρανία τους. Ακόμη, μιλήσαμε για τα είδη των βιβλίων και συγκεκριμένα για τη σημαντικότητα των ιστορικών βιβλίων. Φτιάξαμε ένα μίνι βιβλίο με την Ακρόπολη για να μπει στη βιβλιοθήκη του δωματίου τους.

Α΄Τάξη

Πραγματοποιήθηκε δράση στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας με δραστηριότητες που είχαν στόχο τη γνωριμία με διάφορα βιβλία και τους συγγραφείς τους.

Οι μαθητές της Στ΄τάξης δημιουργούν ένα padlet με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και παρουσιάζουν ορισμένα από τα βιβλία που διάβασαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, Ο Ψύλλος, Το χαμίνι, Τα μυστικά του βάλτου, Ιούλιος Βερν ” Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες¨”, Τα Δελφινάκια του Αμβρακικού, Το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ και πολλά άλλα ήταν μερικά από τα βιβλία που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας που πραγματοποιήθηκε φέτος στην τάξη μας.