Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Οι μαθητές-τριες της Δ΄τάξης υλοποίησαν στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων τέσσερα προγράμματα που ενίσχυσαν τη συνδυαστική γνώση με βιωματικό και συνεργατικό τρόπο δίνοντας έμφαση σε εκπαιδευτικές δράσεις και δραστηριότητες, όπως π.χ. κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι, οργάνωση έρευνας, εικαστικές δημιουργίες.

Code week – tech

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης μετά την ενασχόληση τους με τον προγραμματισμό χωρίς τεχνολογία συμμετείχαν σε δραστηριότητες προγραμματισμού με τη χρήση του υπολογιστή.

CODEWEEK – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης συμμετέχοντας στην εβδομάδα προγραμματισμού EUROPE CODE WEEK 2022 εφάρμοσαν το παιχνίδι CodyRoby προσαρμοσμένο στην αυλή του σχολείου με τίτλο CodyRoby at the Olympics και με στόχο να εξοικειωθούν με τις βασικές μορφές του προγραμματισμού μέσα από το παιχνίδι.

Προγραμματισμός χωρίς ψηφιακή τεχνολογία (χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο)

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού και στην επετειακή διοργάνωση που σηματοδοτεί τα 10 χρόνια από την εισαγωγή του προγραμματισμού στις αίθουσες διδασκαλίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής συμμετέχουν με δραστηριότητα προγραμματισμού χωρίς ψηφιακή τεχνολογία (χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο)

Γνωριμία με τα επαγγέλματα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ και Γ΄τάξης τάξης στο πλαίσιο των μαθημάτων των εργαστηρίων δεξιοτήτων και της Ιστορίας επισκέφθηκαν το σιδηρουργείο του τ. Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κου Νίκου Χωλίδη, παρακολούθησαν και άκουσαν πληροφορίες για τη χρήση του σιδήρου στην καθημερινότητα μας, για την ιστορία του επαγγέλματος του σιδηρουργού και τις προοπτικές του.

Εργαστήρια  Δεξιοτήτων ¨Δες τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός ακηδεμόνευτου σκύλου¨

Οι  μαθητές  και  οι  μαθήτριες  της  Α΄  τάξης  ολοκλήρωσαν  το  πρόγραμμα  του  θεματικού  κύκλου  Φροντίζω το Περιβάλλον, ¨ Δες τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός ακηδεμόνευτου σκύλου Τα  παιδιά  έμαθαν  να  αναγνωρίζουν τη στάση σώματος των σκύλων, κατάλαβαν πως πρέπει να προσεγγίζουν τα αδέσποτα σκυλάκια, πόσο δύσκολη είναι η ζωή τους. Επίσης αντιλήφθηκαν πόσο σημαντικό είναι να γίνουν υπεύθυνοι κηδεμόνες ζώων.

Εργασία στη Γεωγραφία τάξης Ε’ με χρήση Τρισδιάστατου εκτυπωτή

Οι μαθητές της Ε΄ τάξης σε συνεργασία με τον δάσκαλο πληροφορικής κ. Παναγιώτη Ραφαηλίδη ήρθαν σε επαφή με την τρισδιάστατη εκτύπωση στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας. Μελέτησαν τα χαρακτηριστικά ενός τρισδιάστατου χάρτη και στη συνέχεια χρωμάτισαν τις μακέτες απεικονίζοντας τα γεωμορφολογικά στοιχεία κάθε περιοχής.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το σχολείο μας κάθε χρόνο υλοποιεί μια σειρά δράσεων για την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Mέσα από διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση, πολλές από τις δράσεις αυτές συνδέουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και θεματικές ενότητες.

Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης στο μάθημα των εργαστηρίων δεξιοτήτων δημιούργησαν αφίσα διαφήμισης της δράσης “Επαναχρησιμοποίηση ποδηλάτων, πατινιών και roller” με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των μαθητών/τριών των σχολείων του Δημοτικής Ενότητας Γαλλικού σε θέματα επαναχρησιμοποίησης αντικείμενων αλλά και με στόχο τα ποδήλατα, πατίνια και roller που θα αποκτηθούν, να χρησιμοποιηθούν στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και της Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Οι μαθητές /τριες της Στ΄τάξης στο πλαίσιο της συμμετοχής της σχολικής μονάδας στο Θεματικό Διαπεριφερειακό Δίκτυο “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” και των δράσεων του Παρατηρητηρίου Πρόληψης και Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, παρακολούθησαν την διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση με θέμα:
«Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο για παιδιά», που θα πραγματοποιήθηκε την
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 12:15 μ.μ.


Χριστουγεννιάτικο ραντεβού στον χάρτη – με τους etwinners

Συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών της Δ΄ τάξης με την καθοδήγηση των δασκάλων της Κας Αρβανιτίδου Μαρίας και Χαραλαμπίδου Βασιλικής etwinning έργο με τίτλο <<Χριστουγεννιάτικο ραντεβού στον χάρτη>>, ανταλλάσσοντας ευχές, φωτογραφίες, βίντεο με τραγούδια και κάλαντα ή αφηγήσεις παραμυθιών, ήθη και έθιμα.

Προσδοκούμε οι μαθητές/τριες να γνωριστούν και να αλληλεπιδράσουν με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και λογισμικών, να ταξιδέψουν στον χάρτη εντοπίζοντας τα σχολεία των συμμετεχόντων, να πληροφορηθούν για τα πολιτιστικά στοιχεία των τόπων, να συγκρίνουν τις συνήθειές τους με αυτές άλλων, να μάθουν να σέβονται και να εκτιμούν τις διαφορετικές κουλτούρες.