Συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες της Ε’ τάξης του σχολείου μας για την γιορτή που ετοίμασαν και παρουσίασαν με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο
Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, στα πλαίσια του Δικτύου Τοπικής Ιστορίας, οι μαθητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο του Κιλκίς, όπου η εκπαίδευση απολαμβάνει τις δικές της βιτρίνες.
Σχολικά βιβλία από το 1914, απολυτήρια, ενδεικτικά αλλά και άλλα αντικείμενα της σχολικής ζωής επαναφέρουν ξεχασμένες μνήμες από το κλίμα που κυριαρχούσε κάποτε στα σχολεία.
Συλλογή και Επεξεργασία από την ΣΤ’ τάξη
Δίκτυο Τοπικής Ιστορίας από τη ΣΤ’
Το Δημοτικό Σχολείο Νέας Σάντας χτίστηκε το 1927. Λειτούργησε το διδακτικό έτος 1930 ? 1931. Πώς όμως βρέθηκαν μαθητολόγια από το 1923 αφού δεν υπήρχε σχολείο;
Στο ερώτημα αυτό, οι μαθητές βρήκαν απάντηση από μαρτυρίες και συνεντεύξεις.
Ανάμεσα στους πρόσφυγες που ήρθαν από τον Πόντο ήταν και ο Ευστάθιος Αθανασιάδης, μορφωμένος δάσκαλος και συγγραφέας, βραβευμένος για το συγγραφικό του έργο από την ακαδημία Αθηνών. Υπέγραφε τα έργα του με το ψευδώνυμο «Γεροστάθης».
Αυτός, λοιπόν, έβλεπε τα προσφυγόπουλα να κυκλοφορούν ατημέλητα και να μη γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, καθώς μιλούσαν μόνο την ποντιακή διάλεκτο. Τα συγκέντρωσε σ?ένα τζαμί, στο Ραχμαλί, στους πρόποδες του βουνού Ντεβέ Καρά λίγο πιο έξω από τη Νέα Σάντα. Μετέτρεψε το τζαμί σε σχολείο με δική του πρωτοβουλία, χωρίς κρατική έγκριση και δίδασκε τα παιδιά εθελοντικά μέχρι το 1927.
Τότε ήρθε στο χωριό ένας επιθεωρητής για να δει την κατάσταση των προσφύγων της περιοχής. Εντυπωσιάστηκε από το σχολείο και αμέσως δόθηκε από το κράτος έγκριση να χτιστεί σχολείο στη Νέα Σάντα. Το 1930 εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Σχολείο Νέας Σάντας και προς τιμή του Ευστάθιου Αθανασιάδη ονομάστηκε Δημοτικό Σχολείο «Γεροστάθης».
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις συνεντεύξεις των εκπαιδευτικών.
4ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας
Συγχαρητήρια στους μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ τάξης που έλαβαν μέρος στον 4ο διαγωνισμό ορθογραφίας “Γυρίζω την Ελλάδα με ένα γράμμα” που προκήρυξε το Δημοτικό Σχολείο ΔΕΛΑΣΑΛ.
Η συμμετοχή αποτέλεσε πρωτοβουλία των δασκάλων της Ε’ και ΣΤ’ τάξης.
Στην τρίτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν οι μαθήτριες Καρυπίδου Αναστασία, Πανταζάδου Μαρία (Ε’ τάξη) και Βασδραβανίδου Στυλιανή, Κατσαρού Στυλιανή (ΣΤ’ τάξη) και μάλιστα η Καρυπίδου Αναστασία έφτασε μέχρι την τελική πεντάδα.