Βιβλία σε ρόδες

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ΄ και  Δ΄ τάξεων του σχολείου μας συμμετείχαν με μεγάλη χαρά στο πρωτοποριακό πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες στις τάξεις. Σκοπός του προγράμματος ήταν να ενθαρρύνει τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Το θέμα που επιλέξαμε ήταν το ‘’Νερό’’. Πολλά και διαφορετικά βιβλία γύρω από το ίδιο θέμα έφτασαν στο σχολείο μας μέσα σε μία βαλίτσα με ρόδες. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δανειστούν παραπάνω από ένα βιβλία  αφού η βαλίτσα παρέμεινε στο σχολείο μας τρεις ολόκληρους  μήνες.

Μάρτης (Δ’ τάξη)

‘’Αν δώσει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνο το ζευγά που ’χει πολλά σπαρμένα’’

Μάρτιος, ο πρώτος μήνας της Άνοιξης , ένας από τους καλύτερους μήνες του χρόνου. Η φύση αναζωογονείται και η εαρινή μετανάστευση των πτηνών είναι γεγονός.

Καλωσορίζουμε το Μάρτιο φτιάχνοντας τα ‘’μαρτάκια’’ μας. Έθιμο στο οποίο ένα φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί, βραχιόλι φοριέται την 1η Μαρτίου στην Ελλάδα ως τις 31 του Μάρτη. Ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.